Maak je auto lente-klaar

Je auto lente-klaar maken

De lente is een geweldige tijd voor autoliefhebbers. Het mooie weer en de langere dagen nodigen uit om eropuit te trekken met je geliefde auto. Of je nu houdt van klassieke auto's, sportauto's of gewoon graag een mooie auto rijdt, de lente biedt volop mogelijkheden om je passie voor auto's te uiten.

Na de wintermaanden kan je auto wel wat extra aandacht gebruiken om weer in topvorm te komen en om te genieten van de warmere temperaturen op de weg.

Een van de eerste dingen die je moet doen om je auto lente-klaar te maken, is om de winterse voorbereidingen te verwijderen. Het gaat hierbij om winterbanden, sneeuwkettingen en antivries. Vergeet ook niet om de bandenspanning te controleren en aan te passen aan de aanbevolen druk voor de zomerbanden.

Een andere belangrijke stap is om alle vloeistoffen in je auto te controleren. Dit omvat olie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof. Zorg ervoor dat deze op peil zijn en vervang ze als ze vervuild zijn of bijgevuld moeten worden.

Een andere stap die vaak over het hoofd wordt gezien, is het grondig reinigen van het interieur van je auto. Tijdens de wintermaanden kunnen er veel vuil en stof zich ophopen in je auto. Door je interieur grondig schoon te maken, zorg je ervoor dat je auto er weer als nieuw uitziet en fris ruikt.

Last but not least, vergeet niet om je auto een grondige wasbeurt te geven om alle winterse opbouw te verwijderen. Zorg ervoor dat je de onderkant van je auto goed schoonmaakt om het zout en vuil van de winter te verwijderen. Dit zorgt niet alleen voor een schone auto, maar kan ook bijdragen aan het behoud van de lak van je auto.

Al met al zijn er een aantal belangrijke stappen die je kunt nemen om je auto lente-klaar te maken. Lees vooral verder in deze blog hoe je ervoor zorgt dat je auto straks weer in topvorm is en klaar om te rijden onder de warmere temperaturen en omstandigheden op de weg.

Onderhoud

 • Bandenspanning
 • Vloeistoffen
 • Reinigen van de auto
 • Verlichting
 • Remmen
 • Airconditioning

Poetsen

 • Wassen & waxen
 • Wielen & banden
 • Interieurreiniging
 • Ruiten & spiegels
 • Motorruimte

Stap voor stap je auto lente-klaar

Het is belangrijk om je auto regelmatig te onderhouden, zodat je veilig en comfortabel op de weg kunt blijven. Hier zijn alle stappen die je moet nemen om je auto klaar te maken voor de lente.


Maak je auto van binnen schoon

De eerste stap om je auto klaar te maken voor de lente is om hem van binnen schoon te maken. Verwijder al het vuil, stof en rommel van de vloer, stoelen en dashboard. Gebruik een stofzuiger om alle hoekjes en gaatjes schoon te maken. Vergeet niet om ook de ramen en spiegels schoon te maken.

Multireiniger: Een allesreiniger voor auto-interieurs is geschikt voor het reinigen van diverse oppervlakken, zoals kunststof, vinyl en stof. Gebruik een zachte doek of borstel om hardnekkig vuil te verwijderen en je dashboard, deurpanelen en andere oppervlakken te laten glanzen.
Bekledingsreiniger: Voor het reinigen van de bekleding van je auto, kies je een speciale bekledingsreiniger die zowel vlekken als nare geurtjes verwijdert. Volg de instructies op het etiket en gebruik een zachte borstel om het product in te werken en het vuil los te maken.

Was je auto van buiten

De volgende stap is om je auto van buiten schoon te maken. Was de auto met zeep en water en gebruik een spons om het vuil te verwijderen. Spoel de auto daarna af met een tuinslang en droog hem af met een zachte doek. Vergeet niet om ook de velgen en banden schoon te maken.

Autoshampoo: Het wassen van je auto begint met een goede autoshampoo. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om vuil, zand en andere verontreinigingen veilig en effectief te verwijderen zonder de lak te beschadigen. Kies een pH-neutrale shampoo en gebruik een zachte spons of washandschoen om krassen te voorkomen.
Autowax: Na het wassen van je auto, is het aanbrengen van een laag wax essentieel om de lak te beschermen en een langdurige glans te geven. Wax vormt een beschermende barrière tegen UV-stralen, vervuiling en andere schadelijke invloeden. Kies een hoogwaardige wax op basis van carnauba of synthetische polymeren en volg de aanwijzingen op de verpakking voor het beste resultaat.
Velgenreiniger: Een speciale velgenreiniger is ontworpen om remstof, vuil en aanslag van je velgen te verwijderen. Kies een product dat geschikt is voor jouw type velgen en volg de instructies voor een veilige en effectieve reiniging.
Bandendressing: Geef je banden een mooie afwerking en bescherming met een bandendressing. Dit product hydrateert en beschermt het rubber, waardoor uitdroging en barsten worden voorkomen. Bovendien zorgt het voor een diepzwarte glans die je auto een verzorgde uitstraling geeft.
Glasreiniger: Een goede glasreiniger verwijdert vuil, strepen en vingerafdrukken van je autoruiten en spiegels zonder resten achter te laten. Kies een ammoniakvrije formule om schade aan getinte ruiten en rubberen afdichtingen te voorkomen. Gebruik een schone, zachte doek of een speciale glasdoek om streeploos resultaat te krijgen.

Controleer de bandenspanning

De lente is een goed moment om de bandenspanning te controleren en aan te passen. Controleer de bandenspanning met een bandenspanningsmeter en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de aanbevelingen in het instructieboekje van je auto. Een goede bandenspanning zorgt voor een betere wegligging en vermindert slijtage aan de banden.

Controleer de remmen

Het is belangrijk om de remmen te controleren voordat je weer de weg op gaat. Controleer of de remmen goed werken door een paar keer hard op de rem te trappen. Als je rare geluiden of trillingen voelt, kan het zijn dat de remmen moeten worden vervangen of gerepareerd.

Controleer de olie en andere vloeistoffen

Controleer de olie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof. Als je vloeistofniveaus laag zijn, vul deze dan aan. Als de vloeistoffen er vuil of troebel uitzien, vervang deze dan. Controleer ook of er lekkages zijn onder de auto.

Motorreiniger: Hoewel het reinigen van de motorruimte vaak wordt verwaarloosd, is het belangrijk voor zowel de prestaties als de levensduur van je auto. Een speciale motorreiniger helpt bij het verwijderen van olie, vet en ander vuil dat zich ophoopt in de motorruimte. Zorg ervoor dat je de elektrische componenten beschermt en gebruik een zachte borstel om het product in te werken.

Controleer de verlichting

Controleer of alle verlichting werkt, inclusief de koplampen, achterlichten, richtingaanwijzers en remlichten. Vervang kapotte lampen direct. Controleer ook of de koplampen goed zijn afgesteld.

Controleer de airconditioning

Controleer of de airconditioning nog goed werkt na de winterstop. Zet de airconditioning aan en controleer of er koude lucht uit komt. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat het systeem bijgevuld moet worden.

Controleer de ruitenwissers

Controleer of de ruitenwissers nog goed werken en vervang deze indien nodig. Als de ruitenwissers strepen achterlaten of niet goed schoonmaken, is het tijd om ze te vervangen.

 • Maak je auto van binnen schoon
 • was je auto van buiten
 • controleer de bandenspanning
 • controleer de remmen
 • controleer de olie en andere vloeistoffen
 • controleer de verlichting
 • controleer de airconditioning
 • controleer de ruitenwissers