Hoe rijd je in storm en regen?

De herfst is weer in aantocht en hierdoor heb je meer kans op storm en regen. Vind jij het ook niet fijn om door weer en wind de weg op te gaan? Soms overvalt het je en kan je niet anders dan je best doen om weer veilig thuis te komen.

Wij geven je een aantal tips voor onderweg bij storm en regenachtige weersomstandigheden:

  • Houd afstand en laat je snelheid zakken
  • Houd het stuur stevig in handen
  • Houd rekening met je vervoermiddel
  • Een wolkbreuk? Pas snelheid aan en zorg voor goede verlichting.
  • Hieronder lichten we de tips verder toe

Houd afstand en laat je snelheid zakken

Als je afstand houdt, kun je beter anticiperen op onverwachte situaties. Door de snelheid te minderen heb je de auto beter onder controle. Wat bij deze omstandigheden extra gevaarlijk is zijn: bruggen, dijken en open vlaktes. Door de vrije wind kunnen windstoten je extra hard raken. Kijk ook goed uit als je een vrachtwagen voorbij rijdt of onder een viaduct vandaan komt, je krijgt dan namelijk weer de volle laag wind.

Houd het stuur stevig in handen

Door het stuur in twee handen vast te nemen (niet te krampachtig), kun je het best reageren op windstoten. Vrachtwagens kunnen een zuigende werking geven als je er langs rijdt. Met beide handen aan het stuur heb je meer “grip” op de weg.

Houd rekening met je vervoermiddel

Een hoge auto > SUV, een busje of een auto met caravan zijn gevoeliger voor stormachtige weersomstandigheden. Een aanhanger of caravan vangen veel wind en kunnen hierdoor sneller omver geblazen worden.

Een wolkbreuk?

Het kan altijd voorkomen dat je het ene moment nog rustig rijdt en het andere moment wordt overvallen door een wolkbreuk. Let op je snelheid en zorg dat je verlichting goed is. Vertrouw je het niet? Kijk dan of je kunt stoppen op een parkeerplaats. Het zicht kan soms 50 meter of minder zijn. Ook hierbij geldt de regel afstand houden ook weer.

Aquaplanning

Je hebt er vast wel eens over gehoord, maar wat is het en wat moet je doen als je het je overkomt? Bij aquaplanning kan er een waterlaagje tussen de band en het wegdek ontstaan, waardoor de auto een korte tijd onbestuurbaar wordt. Dit gebeurd als je te hard door de plas/over het water heenrijdt.

Wat moet je doen in deze situatie?

Bij een automaat:
Haal je voet rustig van het gas af. Probeer niet te sturen tot je weer grip hebt. Zo kan je auto minder snel in de slip raken.

Bij handgeschakelde auto’s:
Trap de koppeling in en houd je stuur recht. Als de auto toch begint te slippen, blijf kijken en sturen in de richting die je uit wilt.

Thuisblijven

Weet je dat het op korte termijn kan gaan stormen, dan is het natuurlijk de beste keus om gewoon thuis te blijven. Let wel op waar jij je auto geparkeerd hebt. Zet de auto niet onder een boom. Vallende takken of een complete boom kunnen je auto binnen no-time verpletteren.